Bunları Biliyor musunuz?

                                      Omuz Sörfü Nedir?

Bir kişinin başkalarının bilgisayarını, mobil cihazını veya klavyesini gözetleyerek kişiye ait  hassas bilgileri farkettirmeden elde etmeye çalışmak olarak tanımlanabilir.Siz farkında olmadan gözetlenerek hassas bilgilerinizin çalınmasıdır.


       Toplu taşıma araçlarında, ATM'lerde, mobil cihaz ya da bilgisayarınızdan parolanızı girerken omuz sörfü yapan kişilerle karşılaşabilirsiniz.Kişilerin omzunun üzerinden bakarak yapılabileceği gibi dürbünle uzaktan  takip edilerek de yapılabilir. Video kameraların izlenmesi, fotoğraf karelerine kişiyi dahil ederek fotoğraf çekilmesi, camdan veya aynadan ekran yansımasının kaydedilmesi gibi farklı yöntemler kullanılarak da gerçekleştirilebilir.

      Omuz sörfüyle halka açık yerlerde veya toplu taşıma araçlarında, ATM'lerde, ödeme yapmak için kredi veya banka kartınızı kullanırken, telefon kilidi deseninizi çizerken, dizüstü bilgisayarınızdan veya mobil cihazınızdan bir uygulamaya kullanıcı adınızı ve parolanızı girerken de karşılaşabilirsiniz.

   Kötü niyetli kişiler tarafından omuz sörfü yapıldığında güvenlik ve mahremiyet ihlalinin oluşabileceğini unutmamalısınız. Parolanızın veya hesabınızı korumak için kullandığınız güvenlik sorularınıza verdiğiniz yanıtların gözetlenmesi kişisel verilerinizin çalınmasına neden olabilir.Bu ihlal durumu, hesabınıza izinsiz erişilmesine veya parolanızın değiştirilerek hesabınızın ele geçirilmesine ve ciddi dolandırıcılık süreçleri ile karşılaşmanıza sebep olabilir.

 

 Bu olumsuzlukları yaşamamak için neler yapılabilir;

1.Çevrenizde olabilecek bu tür ihlallere karşı tedbirli olun.

2. Biyometrik kimlik doğrulama yöntemleri kullanın.(Parmak izi ve yüz tanıma gibi)

3.Ekranınızın farklı açılardan görünmesini engelleyen ekran filtreleri kullanın.

4.Güçlü parolalar oluşturun. Bu konuda gerekli yazılım ve donanım kullanın.

5.Şifrelerinizi girerken tuş takımını gizleyin.

6.En önemlisi bu konudaki bilimsel yayınları okuyarak belli aralıklarla bilgilerinizi güncelleyin.

 

  

04-05-2021



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 1  kişi beğendi