Alet Kullanımı ve Matematiksel Beceriler

Ölçüm dolu bir haftadan merhaba. Okul öncesi dönemin temel kazanımları arasında yer alan alet kullanımı ve matematiksel becerileri öğrencilerimize kazandırmak için yaparak-yaşayarak deneyimleyecekleri bir hafta hazırladık.  *ilk olarak ölçme araçlarından cetvel, metre ve mezura ile tanışıp, sınıfımızdaki bazı nesnelerin uzunluklarını ölçtük. Aynı nesneleri adım, karış, kulaç gibi standart olmayan araçlarla tekrar ölçerek aradaki farkı gözlemledik. Eğri-düz zıt kavramlarını öğrencilerimizle somutlaştırabilmek adına, sabit noktalar arası çizgi çalışması yaptık ve aynı sayfanın diğer yarısına cetvel kullanarak düz çizgiler çizmeyi denedik. Ardından pipetleri çalışma sayfamızdaki çizgilere uyacak şekilde ölçüp keserek birer ev mobili oluşturduk. Böylece ilk defa somut nesnelerle uzunluk ölçmeyi öğrendik. *Nesnelerin sadece uzunluğunu değil, ağırlığını da ölçebileceğimizi yine deneyerek öğrenmeliydik; sınıfımıza getirdiğimiz, hassas tartı ve terazi yardımıyla ağırlık ölçmeyi ve bu aletleri kullanmayı deneyimledik. *Ölçülerin bize günlük hayatta nasıl katkılar sunduğu, giyimde, ev eşyalarında ve mutfakta işlerimizi nasıl kolaylaştırdığı ile ilgili sohbet ettikten sonra, yaşam beceri atölyemizde bardak, kaşık vb ölçme araçlarını kullanarak biber dolması hazırlayıp afiyetle yedik.  *okuma yazmaya hazırlık-fonolojik farkındalık çalışmalarımızda -A sesini tanımaya yönelik etkinlikler yaparak, önce -A sesiyle başlayan nesne avına, ardından -A seslerini bulacağımız metin yardımıyla ses avına çıktık. *Hareket etkinliğimizi hikaye saatimizle bütünleştirerek "Tepeden tırnağa hareket" isimli hikayeyi okuyup, bahçemizde gizlenmiş hayvanları ve hangi hareketleri yapabildiklerini bulup taklit etmeye çalıştık.  *3 Aralık Dünya Engelliler günü farkındalık çalışmalarımızda ise "Farklı ama aynı" ve "Hepimiz Mucizeyiz" isimli iki kitabı okuyarak gerçek hayattaki mucizelere tanıklık ettik. Ayaklarımızı kullanarak resim yapmanın zorluğunu, gözlerimiz kapalıyken yemek yemenin zorluğunu deneyerek öğrendik. Özel bireylerin günlük yaşamlarını nasıl kolaylaştırabileceğimiz hakkında beyin fırtınası yaparak bir haftaya daha veda ettik.

07-12-202107-12-202107-12-202107-12-202107-12-202107-12-202107-12-202107-12-202107-12-2021

Etiketler :alet kullanımı,