22 Mart Dünya Su Günü

Dünyada 844 milyon insan içme suyuna, 2,1 milyar insan temiz suya ulaşamıyor.Su güvenliği, gıda güvenliğinin garantisidir.

Çok geç olmadan, gelecek kuşakları felakete sürüklemeden, insanlık yanlışlarından dönmeli ve su kullanımının sürdürülebirliliği konusunda etkili tedbirler almalı. Küresel ısınma etkileri ile birlikte, pandemi ve diğer küresel felaketlere yeni bir felaket eklememek adına bilinçlenelim. Su kaynaklarımızı sürdürülebilir olacak şekilde kullanalım. Unutmayın insanoğlu yeryüzündeki tatlı suyun ancak %1'ini kullanabilmekte.


Su bu yüzyılın en önemli ve en stratejik kaynaklarından biridir. İnsanoğlu, yeryüzündeki tatlı suyun ancak %1'ini kullanabilmekte. Azalan su kaynakları ile karşı karşıyayız. Artan nüfus, endüstriyel tarım, sanayileşme ve plansız kentleşmeyle birlikte su kaynaklarımızı çok kötü kullandık. Şimdi ise azalan su kaynakları ile karşı karşıyayız. Son yüzyılda sulak alanların %50'si yok oldu. Dünya'da 80 ülke, su sıkıntısı çekiyor. 844 Milyon insan, içme suyu hizmetine erişemiyor. Dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası olan 2,1 Milyar insan temiz suya ulaşamıyor. 4 Milyar insan, yılda en az bir ay, şiddetli su kıtlığı yaşıyor.

Önlem alınmazsa, 2030'da, dünyadaki mevcut temiz su, ihtiyacın ancak %60'ını karşılayabilecek. 2030'da, susuzluktan dolayı 700 Milyon kişinin göç edeceği tahmin ediliyor.2050'de dünya nüfusunun yüzde 40'ının şiddetli su stresi yaşayacağı ve dünya nüfusunun yarısının susuzluk riski yaşayabileceği öngörülüyor.

Tarım suyu en fazla kullanan sektördür. Dünyadaki suyun % 71'ini, Türkiye'deki suyun ise % 77'sini tarım sektörü kullanıyor. Diğer taraftan, 2050 yılında dünya nüfusunun 10 Milyara ulaşması bekleniyor. Türkiye nüfusunun ise 105 milyon kişiye ulaşacağı öngörülüyor. Dolayısıyla 2050'de bu nüfusu doyurmak için şimdikinden %60 daha fazla gıda üretmek zorundayız. Ve bu gıdayı üretmek için de, şimdikinden %15 daha fazla suya ihtiyacımız olacak. Bu nedenle suyu ve gıdayı birbirinden ayırt etmeden gıdayı en az su kullanacak şekilde üretecek teknolojiyi yaygınlaştırmamız gerekiyor.



Kaynak: https://www.tarimorman.gov.tr/
Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 2  kişi beğendi